ترکیدگی میوه ی انار از مهمترین بیماری های غیرانگلی در همه مناطق انارخیز کشور به شمار می رود. شدت ترکیدگی انار به طور متوسط در اصفهان ۳۰درصد و در منطقه ورامین ۴۰درصد برآورد شده است.
نشانه های بیماری ترکیدگی میوه انار
بسته به ضعف و شدت عوامل بیماری در میوه ی انار، ترکهای کوچک تا بزرگ در پوست و دانه های انار بوجود می آیند. گاهی میوه انار در جهت گلگاه تا دمگاه کاملا نصف می شود و حتی زمانی چندین شکاف در جهات مختلف ایجاد و میوه به چند بخش تقسیم می شود. در شرایط عادی ترکیدگیانار معمولا از اواسط مرداد ماه شروع و در مهر به اوج خود می رسد.
علل بیماری
-کاهش دمای هوا، رقم، نامنظم بودن دوره آبیاری، بافت و جنس خاک ، کمی رطوبت هوا، شیوع آفات مکنده مانند شته ها و کنه ها، بادهای گردم، بادهای سرد اوایل پاییز، کمبود بعضی از عناصر مانند بور و کلسیم، سرمای همراه با باران، آفتاب سوختگی، تغذیه و اختلالهای هورمونی از جمله عومل ترکیدگی میوه انار است.
-کم آبی و نامنظم بودن دوره آبیاری بیشترین نقش را در ترکیدگی دارد. اگر آبیاری دیر هنگام انجام شود، پوست میوه، مقداری از آب خود را از دست داده و حالت خشکی میگیرد، پس از آبیاری، دانه ها رشد میکنند و بزرگ می شوند، چون پوست میوه به علت خشکی نمی تواند هماهنگ با دانه و بخش داخلی میوه رشد کند در نتیجه می ترکد.
-بعد از کم آبی و نامنظم بودن دوره آبیاری، حساسیت ارقام انار، اختلاف دمای شب و روز و سرمای زودرس پاییزی به ویژه اگر توام با باران باشد به ترتیب بیشترین نقش ر در ترکیدگی میوه انار دارند.
مبارزه به ترکیدگی میوه انار
۱- استفاده از هورمون اسید جیبرلیک و پاشیدن آن روی درختان انار به نسبت ۱۵۰ قسمت در میلیون بعد از مرحله گل افشانی در کنترل ترکیدگی میوه انار موثر است.
۲- یکی از نتایح تحقیقات مقدماتی در ساوه مشخص کرده است که مصرف ۷۵۰گرم نود نیتروژن به ازای هر درخت ۸ تا ۹ ساله، درصد ترکیدگی میوه را کاهش چشمگیری می دهد، مصرف کودهای نیتروژنی در باغهای انار باعث افزایش پروتئین و اسید آمینه ها در گیاه شده و شادابی برگ ها و پوست میوه را در پی دارد.
۳- استفاده از ارقام مقاوم متحمل به ترکیدگی میوه در باغهای جدیدالاحداث بهترین روش کاهش خسارت است، انار رقم آبانماهی و زاغ با ۴۳ و ۴۸ درصد ترکیدگی در ارقام حساس و انار رقم گَبری دانه سیاه، شهوار دانه سفید و شهوار دانه قرمز با ۱ تا۲ درصد ترکیدگی در گروه ارقام مقاوم در برابر ترکیدگی هستند.
سلام خسته نباشید متشکرم اطلاعات خوبی ارائه شده خداوند انشاالله به شما توفیق عنایت فرماید .