راهنمای شناسایی و مبارزه با بیماری پوسیدگی سفید سیر

گیاهان میزبان:

بیماری پوسیدگی سفید سیر بروی محصولات زراعی همچون پیاز ، سیر ، پیاز ، تره فرنگی ، لوبیا و انواع گیاهان زینتی پیازی است و عامل آن Sclerotium cepivorum است 

پوسیدگی سفید سیر

 

مشخصات بیماری

بیماری پوسیدگی سفید سیر ، از زمان اواسط دوره رشد(هوای خنک و مرطوب بهار) علائم میتوانند بروز پیدا کنند تا قبل از برداشت که باعث کاهش شدید عملکرد،کیفیت،یا نابودی کل محصول شود.بعد از برداشت محصول قارچ ها بر روی بقایای گیاهی باقی مانده در خاک می مانند و ماندگاری آنها در خاک حدود ۲۰ سال هست که این خود یک مشکل اساسی برای کشت های بعدی سیر یا سایر گیاهان هم خانواده خود ایجاد میکند.قارچ ها تا زمانی که مواد غذایی دریافت نکنند به حالت رکود در خاک می مانند و بعد از کشت سیر با دریافت ترشحات حاصل از ریشه گیاه مجددا فعال میشوند.

راهنمای شناسایی و مبارزه با بیماری پوسیدگی سفید سیر

 

علائم بیماری

به صورت زردی برگ های پایینی و مسن و به تدریج به سمت برگ های داخلی و جوان. این حالت ممکن است همزمان با آماده شدن گیاهان برای برداشت باشد ، بنابراین بیماری تا زمان برداشت محصول می تواند مخفی بماند. با کشیدن گیاه به سمت بالا به راحتی از خاک خارج می شود.

حالت لهیدگی و لزج مانندی در ساقه و سوخ ها(غده ها یا همان خود پیاز ها) ایجاد میشود که همان پوسیدگی هست و بعد همین قسمت ها را پوشش سفید رنگی که همان میسلیوم های قارچ هستند فرا میگیرد.

راهنمای شناسایی و مبارزه با بیماری پوسیدگی سفید سیر

 

جلوگیری از شیوع

برای جلوگیری از ایجاد بیماری ، هر ساله پیاز را در یک نقطه کشت ندهید. بذر و نشا های گواهی شده و ضد عفونی شده را خریداری نمایید

کنترل بیماری

در بسیاری از کشور ها برای کنترل از سموم قارچ کش سیستمیک مثل ایپرودیوم،ترادیمنول،تبوکونازول استفاده میشود که هم به صورت محلول پاشی روی گیاهچه ها وهم بصورت تیمار بذور یا غده ها قبل از کشت استفاده میشود.در موارد شدید و بحرانی میتوان از تناوب های کشت ۱۰-۹ ساله استفاده کرد تا شدت بیماری در اثر نبود مواد غذایی و میزبان مورد نظر کاهش یابد

منابع : مجله Growveg و دانشکده مجازی کشاورزی

دانشجوی رشته گیاه پزشکی ، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان،

کانال تلگرام
مقاله های مرتبط :

دیدگاه خود را بیان کنید :

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *