شناسایی و کنترل بیماری پوسیدگی فوزاریومی ریشه و پایه پیاز

محمد رضا زرهون
21 فروردین, 1399
2 دیدگاه
3 دقیقه زمان مطالعه

پوسیدگی فوزاریومی ریشه و پایه پیاز

پوسیدگی فوزاریومی ریشه و پایه پیاز توسط قارچ خاکزاد فوزاریومی Fusarium oxysporum sp. Cepae ایجاد میشود

نام بیماری به انگلیسی Onion Fusarium Basal Rot

نشانه های اولیه بیماری

روی برگ به شکل پیچیدگی، زردی و سوختگی قابل مشاهده است. علائم از نوک برگ آغاز شده و به سمت پایین ادامه پیدا می کند. یکی دیگر از نشانه های بارز بیماری گیاهی پوسیدگی ریشه و طبق پیاز، پژمردگی عمومی بوته می باشد. غده های آلوده قهوه ای و آبدار شده و این پوسیدگی از قسمت پایینی ساقه به سمت پایه گیاه حرکت می کند. می توان با برش عرضی غده، قهوه ای شدن لایه بیرونی را مشاهده نمود. غده آلوده توخالی و ضعیف شده و در بعضی مواقع روی آن ها بافت قارچی سفید رنگ تشکیل می شود. علائم بیماری روی غده سیر نیز به شکل لهیدگی حبه ها قابل مشاهده است.

پوسیدگی فوزاریومی ریشه و پایه پیازپوسیدگی فوزاریومی ریشه و پایه پیاز

زمستان گذرانی عامل بیماری پوسیدگی فوزاریومی ریشه و پایه پیاز برای مدت بسیار طولانی در داخل خاک صورت می گیرد. شرایط آب و هوایی مرطوب و محدوده دمای ٢۶ الی ٢٨ درجه سانتی گراد تاثیر زیادی در رشد عامل بیماری دارد. انتقال عامل بیماری توسط جابجایی خاک آلوده، آبیاری و ادوات کشاورزی صورت می گیرد.

راه های پیشگیری و کنترل بیماری پوسیدگی ریشه و طبق پیاز:

  • تناوب زراعی به مدت حداقل چهار سال با گیاهان غیر میزبان
  • کاشت ارقام مقاوم به بیماری
  • مبارزه با آفات خاکزی
  • محافظت غده ها در برابر صدمات فیزیکی
  • نگهداری محصول در انبارهای خنک

 

  • استفاده از بردوفیکس به شرح زیر:

– ضدعفونی بذر قبل از کاشت با نسبت ١۰ در هزار

– ضدعفونی خاک بلافاصله بعد از کاشت با نسبت ١۰ در هزار

– سم پاشی با نسبت ۵ در هزار در هنگام باز شدن اولین برگ ها

– سم پاشی با نسبت ۵ در هزار یک ماه بعد از کاشت

– در صورت مشاهده علائم بیماری، سم پاشی با نسبت ۵ در هزار در فواصل ده روزه تا برداشت