شناسایی و کنترل بیماری پوسیدگی ریشه جعفری

محمد رضا زرهون
19 فروردین, 1399
بدون دیدگاه
3 دقیقه زمان مطالعه

بیماری پوسیدگی ریشه جعفری

عامل  بیماری پوسیدگی ریشه جعفری بر روی طیف وسیعی از محصولات کشاورزی از جمله فلفل سبز، خیار، کتان، لوبیا، ذرت و … خسارت ایجاد میکند

قارچ خاکزاد پیتیوم (pythium) و فیتوفترا (Phytophtora) عامل بیماری پوسیدگی ریشه یا بوته میری جعفری هستند

 

مشخصات بیماری

بیماری پوسیدگی ریشه جعفری در مراحل اولیه رشد باعث پوسیدگی جوانه های بذور و نابودی آن ها قبل از خروج از خاک می‌شود. آلودگی گیاهچه‌ها بعد از رشد باعث تشکیل زخم‌های آبسوخته و مایل به رنگ قهوه‌ای در پایین ساقه و اطراف ناحیه‌ای که با خاک در تماس است می‌شود. در این هنگام رشد گیاهان آلوده متوقف و گیاه به رنگ زرد در می آید. در مواردی که شدت بیماری بالا باشد گیاه به سرعت پژمرده شده و از بین می‌رود.

آب و هوای مرطوب و محدوده دمایی ١٨ تا ٢٢ درجه سانتی گراد تاثیر زیادی در رشد عامل بیماری دارد. عامل بیماری از طریق آبیاری، ادوات کشاورزی و جابجایی خاک های آلوده منتقل می‌شود. بذور با کیفیت که سرعت بالایی در جوانه زنی و رشد دارند می‌توانند در مقابل بیماری مقاومت کنند. زمستان‌گذرانی این قارچ در داخل خاک صورت می‌گیرد.

کنترل بیماری

  • اجتناب از کشت در زمین‌های فاقد زه کش مناسب
  • کاهش میزان آبیاری
  • تناوب زراعی با گیاهان غیرمیزبان از جمله پیاز
  • جمع‌آوری بقایای گیاهی و انهدام آن ها

 

کنترل شیمیایی با سمومی مثل بردوفیکس

 ضدعفونی بذور قبل از کاشت با نسبت ١۰ در هزار

– ضدعفونی خاک بلافاصله بعد از کاشت با نسبت ١۰ در هزار

– سمپاشی با نسبت ۵ در هزار هنگام جوانه زنی و باز شدن اولین برگ‌ها

– سمپاشی با نسبت ۵ در هزار در صورت وجود آلودگی و تکرار آن با فاصله دو هفته یک بار

منبع : باغبان تاک و مجله ی کشاورزی Growveg