شناسایی و کنترل بیماری پژمردگی فوزاریومی گوجه فرنگی
پژمردگی فوزاریومی گوجه فرنگی , Fusarium oxysporum قارچی است که عامل بیماری Fusarium Wilt یا پژمردگی گوجه فرنگی است
که در آب و هوای گرم که در زمستان خاک شرایط یخبندان ندارد بیشتر دیده میشود
مشخصات بیماری
پژمردگی، زردی برگهای پایینی، قهوهای شدن آوندها، کندی رشد و در نهایت خشک شدن بوته ها از نشانه های پژمردگی فوزاریومی گوجه فرنگی است
گیاهچههایی که در مراحل ابتدایی رشد مورد حمله این قارچ قرار میگیرند، به طور ناگهانی از بین میروند. نشانههای بیماری روی گیاهان کامل به شکل زردی برگها دیده میشود. با ادامه بیماری تمام پهنک برگ زرد و پژمرده میشود و به صورت معلق روی ساقه باقی می ماند. علائم بیماری روی ریشههای آلوده نیز به صورت لکههای تیره رنگ به اندازه دو تا سه سانتیمتر است.
در بعضی مواقع با برش عرضی از ساقه، بافتهای آوندی بسیار تیرهای قابل مشاهدهاند.
عامل بیماری توانایی زمستانگذرانی و ماندگاری در داخل خاک و بقایای گیاهی را دارد، که با فراهم بودن شرایط دمایی و رطوبتی مناسب از راه ریشه وارد بافت گیاهی می شود. گسترش عامل بیماری در خاکهای مرطوب و دمای ٢٨ درجه سانتیگراد و همچنین در زمان کمبود عناصر نیتروژن، فسفر و کلسیم صورت می پذیرد.
کنترل بیماری
- لازم به ذکر است استفاده بیش از اندازه و نامناسب از کودهای نیتروژنی با پایه آمونیاک، توان بیماری زایی قارچ را افزایش میدهد.
- حذف کامل بوتههای آلوده و عدم دفن آن ها در محل
- تناوب زراعی
- سمپاشی با سموم شیمیایی محافظتی مثل بردوفیکس در زمان مشاهده اولین علائم و تکرار سمپاشی در دوره های 10-14 روزه
اولین دیدگاه را ثبت کنید