معرفی علف کش تماسی اگزادیازون

اين علف کش در بازار با نام تجاري رونستار ۲۵%Ronstar  SL12% ,  EC وجود دارد. اگزاديازينون علف کشي است از گروه اکساديازول که داراي خاصيت تماسي، انتخابي و سيستميک بوده و براي کنترل علفهاي هرز مزارع برنج بصورت پس از رويش علفهاي هرز و در مزارع پياز بصورت بعد از کاشت و قبل از سبز شدن علفهاي هرز مورد استفاده قرار مي گيرد. اين علف کش در بدن پستانداران طي ۷۲ ساعت عمدتاً از طريق ادرار، دفع و حذف مي شود. همچنين به سرعت توسط ذرات کلوئيدي و هوموس موجود در خاک با آبشويي يا انتقال جذب مي شود. نيمه عمر آن در خاک ۶-۳ ماه است ولي بافت خاک را بهم نمي زند.

نام انگلیسی : Oxadiazon

فرمول شیمیایی : C15H18Cl2N2O3

علف‌کش تماسي، انتخابي، از گروه کلرواستانيليد
فرمولاسیون:
۱٫ رونستار Ronstar %25 EC
۲٫ رونستار Ronstar w/v%12 SL
۳٫ رونستار Ronstar %2 G
تاریخ ثبت: سال ۱۳۵۰

ویژگی‌های خاص:
نحوه اثر: بازدارنده عمل فتوسنتز، بازدارنده آنزيم پروتوپورفيرينوژن اكسيداز
نحوه جذب و انتقال درگياه: اگزاديازون توسط ريشه و برگ‌هاي گياه قابل جذب بوده و با حركت در آوندها به بخش‌های ديگر گياه انتقال مي‌يابد. در هر حال انتقال در گياه بسيار محدود است.
علائم تأثير در گياه: كلروز، نكروزه و در نهايت خشك شدن اندام‌هاي گياه و در نهايت مرگ گياه
ماندگاري درخاك(نيمه عمر علف‌كش): ۳ تا ۶ ماه

موارد مصرف در ايران: 
علف‌هاي هرز در مزارع برنج  ۵/۳ تا ۴ لیتر در هکتار
موارد مصرف در ساير کشورها:
علف‌هاي هرز پهن‌برگ و باريك برگ در مزارع برنج، آفتابگردان، پياز، سويا، پنبه، تورف، تاكستانها، درختچه‌های زينتي، درختان ميوه و مناطق رزكاري
راهنماي مصرف: 
•براي کنترل علف‌هاي هرز در مزارع برنج به ميزان ۵/۳ تا۴ ليتر در هکتار، پس از عمل نشاء و قبل از دوبرگي سوروف
•اگزاديازون بر روي گياهچه‌های در حال خروج از خاك اثر مي‌كند.
•جهت اختلاط آن با خاك بهتر است از آب باران يا آب آبياري استفاده شود. مخلوط كردن مكانيكي موجب كاهش تأثير آن مي‌شود.
•در صورت مسموميت بايد از مواد تهوع آور استفاده شود
احتیاط‌های لازم: 
•بقاياي اگزاديازون مي‌تواند از يك فصل تا فصل بعدي در خاك باقي بماند. از اين جهت بايد در انتخاب گياه زراعي بعدي دقت كرد.
ملاحظات زيست محيطي:
•ميزان سميت( LD50،LC50،EC50):5000 > ميلي‌گرم بر كيلوگرم براي پستانداران، ۱۰۰۰ تا ۶۰۰۰ ميلي‌گرم بر كيلوگرم براي پرندگان و ۲/۱ تا ۴/۱۵ ميلي‌گرم بر ليتر براي ماهي‌ها.

موارد توصيه اگزاديازينون در محصولات کشاورزي

محصول

علف هاي هرز

مقدار مصرف

زمان مصرف

برنج

علف هاي هرز شامل سوروف،
اويارسلام ، لويي، قاشق واش، تيرکمان آبي،
سيرپوس، عدسک آبي و سل واش

طبق دستور گیاهپزشک
(۱۲% SL)

پس از رويش علفهاي هرز، قبل از دو برگي شدن سوروف،
حدود پنج تا هشت روز پس از نشاکاري

پياز

علف هاي هرز شامل پيچک، انواع تاج خروس، سوروف و انواع ارزن وحشي و…

۳ ليتر در هکتار
(۲۵% EC)

بصورت بعد از کاشت و قبل از سبز شدن علفهاي هرز

دانشجوی رشته گیاه پزشکی ، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان،

کانال تلگرام
مقاله های مرتبط :

دیدگاه خود را بیان کنید :

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *