راهنما و نکات سمپاشی گیاهان – سمپاشی آگاهانه – قسمت 2
راهنما و نکات سمپاشی گیاهان – سمپاشی آگاهانه – قسمت 2
در ادامه ی بحث مربوط به سمپاشی آگاهانه گیاهان
3 – رعایت دوره ی کارنس :
به فاصله زمانی مجاز بین آخرین سمپاشی تا برداشت محصول ، دوره کارنس میگویند ،
به عنوان وقتی بروی قوطی یا بطری سم نوشته شده است دوره کارنس 14 روزه ، یعنی از زمان سمپاشی به مدت 14 روزه نباید میوه را چید و مورد استفاده قرار داد حتی اگر میوه را هم بشورید باز هم اثر سم در میوه وجود دارد
دانستن دوره ی کارنس چه کاربردی دارد ؟
وقتی توع آفت شناسایی شد نوع بسته به دوره ماندگاری میوه بروی گیاه ( دوره کارنس ) مشخص میکند ، به عنوان مثال برای کنترل شته سیاه در تیرماه بروی درخت سیب لبنانی میتوان از سم متاسیتوکس استفاده کرد که کارنس آن 21 روزه است ، زیرا میوه این درخت را میتوان 60روز بعد برداشت کرد و مصرف کنیم ، ولی برای بوته های خیار که زمان رسیدن میوه های آن بسیار سریع تر است باید از سمومی استفاده کنیم که دوره ی کارنس ان کمتر باشد مانند دیکلرووس ، پی متروزین ، پریمور و … استفاده شود ، که ضمن کنترل شته اثر سم هم در عرض سه روز از بین برود ، در غیر این صورت سم وارد دستگاه گوارش شده و اثرات آن دامن گیر خواهد شد
راهنما و نکات سمپاشی گیاهان – سمپاشی آگاهانه – قسمت 1
4- دوره تاخیر
به فاصله زمانی بین تماس سم با بدن آفت و اغاز اثرگذاری گفته می شود
نباید انتظار داشته باشیم که سم بعد پاشیده شدن سریعا اثر کند و آفات را مانند جنگ جهانی منفجر کند زیرا اینطوری هر موجود هر هدفی از بین میرفت
5 – لتال دز
قدرت و درجه مسمومیت سم را نشان می دهد و هرچه به صفر نزدیک تر باشد خطرناک تر است ، به عنوان مثال سمی با LD = 500 مراتب از سمی با LD = 300 خطرات کمتری دارد ، لئال دز را معمولا بر اساس اثر بروی پوست و یا مسمومیت دهانی درجه بندی میکنند
نکته : میزان سمی بودن یک آفت کش به لئال دز آن بستگی دارد نه به کاربرد سم ، برای مثال نمی توانیم بگوییم که چون یک علفکش برای از بین بردن علف هاست برای انسان خطری ندارد !
6- نام سم
معمولا هر سم دارای معمولا 2 اسم است یکی نام عمومی آن است که همه کارخانه ها برای یک ماده شیمایی همین نام را انتخاب میکنند ، و دومی نام تجاری سم است که شرکت فرموله کننده انتخاب می کند ،
بنابراین اگر گیاه پزشک به شما سم سوین را تجویز کرد و فروشنده به شما سمی به اسم کارباریل داد کافی است برای اطمینان دفترچه نامگذاری سموم را از ایشان طلب کنید
7 – سمپاشی بی رویه
همه ما میدانیم که همواره پیشگیری بهتر از درمان است ، بنابراین برای سمپاشی هم باید طبق نظر افراد با تجریه و کارشناسان مربوط به این کار ، سم پاشی را انجام دهید ، چنانچه میوه گیلاس یا آلبالو موقع میوه دهی کرمی شده باشد دیگر جای هیچ سمپاشی نیست زیرا کرم از میوه خارج شده و داخل هسته میوه قرار گرفته است ، و سمپاشی تاثیری نداشته و تنها میوه را آلوده خواهد کرد این نمونه سمپاشی بیشتر در خربزه دیده می شود
اولین دیدگاه را ثبت کنید