بررسی موضوع : آیا افراد دیابتی می توانند عسل مصرف کنند ؟

محمد رضا زرهون
19 فروردین, 1401
بدون دیدگاه
3 دقیقه زمان مطالعه

اخیرا شاهد این موضوع هستیم که برخی از افراد با استناد به یک سری مقالات علمی این ادعا را دارند که عسل برای افراد دیابتی مفید هست و هیچ گونه ضرری برای چنین افرادی ندارد

در این پست بررسی خواهیم کرد که این ادعا تا چه میزان صحت دارد

بررسی موضوع : آیا افراد دیابتی می توانند عسل مصرف کنند ؟

انواع عسل

در ابتدا باید بدونیم ، عسل دقیقا به چه روشی و تحت تاثیر چه آنزیم ها و در چه فرآیندی تولید میشود

در بازار عسل های مختلفی وجود دارد

  • عسل طبیعی : عسلی که فاقد هرگونه تغذیه مصنوعی شامل آب شکر، گلوکز و موارد مشابه بوده و حاصل گردش و چرای زنبور عسل در صحرا می باشد
  • عسل تغذیه ای : این نوع عسل توسط تغذیه مصنوعی زنبورها بوجود می آید. البته زنبور صحرا رفته و تا حدی هم عسل طبیعی با آن ترکیب شده است
  • عسل دروغین : عسلی که در کارگاه ها توسط برخی سودجویان با استفاده از اسانس، شکر و … درست میشود

بررسی موضوع : آیا افراد دیابتی می توانند عسل مصرف کنند ؟

نحوه تبدیل شهد یا شکر به عسل

در عسل طبیعی، زنبور با فعالیت و پرواز در صحرا با جمع آوری شهد از گل ها (بیشتر قند گل را ساکارز تشکیل می دهد)، آن را به کلنی آورده و با استفاده از آنزیم اینورتازی که تولید میکند ابتدا آن را به قند هایی مثل گلوکز و فروکتوز تبدیل کرده و سپس با کمک آنزیم گلوکز اکسیداز رطوبت شهد را کاهش داده و آن را تبدیل به عسل میکند

در عسل تغذیه ای چطور ؟ زنبور از آب شکر به عنوان شهد استفاده میکند. این ماده نیز شامل ساکارز است و دقیقا مشابه عسل طبیعی، ابتدا با آنزیم اینورتاز تبدیل به گلوکز و فروکتوز شده و سپس با کمک آنزیم گلوکز اکسیداز تغلیظ میشود

گلوکز اکسیداز آنزیمی هست خاصیت درمان کنندگی زخم دارد و مقدار آن در عسل هایی که به اصلاح رُس بسته ان (کریستاله شدن) کمتر از عسل های تازه است. برخی از تولید کنندگان عسل با حرارت دادن عسل ها، حالت رُس را از بین برده تا مشتری را راضی نگه دارند در صورتی که با این کار درصد آنزیم های موجود در عسل را کاهش داده و آن را بی خاصیت کرده اند.

 

پس عسل تغذیه ای با طبیعی تفاوتی ندارند ؟ قطعا دارای تفاوت هستند، در عسل طبیعی به جز قند، انواع پروتئین، نمک، انواع روغن ها، اسید ها و … نیز وارد عسل میشود که خاصیت بسیار زیادی دارند اما این دلیل می شود که به عنوان یک ماده غذایی توسط افراد دیابتی مورد استفاده قرار گیرد ؟

به طور کلی جواب خیر هست

مورد اول : ردیابی کربوهیدرات توسط افراد دیابتی

اول از همه اینکه افراد دیابتی باید مراقب کربوهیدرات ورودی به بدن خود باشند و دقیقا بدانند که در طول روز چه میزان کربوهیدارت وارد بدن آن ها میشود

در هر قاشق غذاخوری عسل:

64 کالری
17 گرم شکر
17 گرم کربوهیدرات
0.06 گرم پروتئین
0.04 گرم فیبر دارد. بنابراین با توجه به مواد غذایی دیگری که در طول روز مصرف میکنید و کالری که روزانه می سوزانید، مقدار مصرف عسل خود را نیز کنترل کنید

دومین مورد ، عسل منبع مواد معدنی

با اینکه عسل حاوی ویتامین ها و مواد معدنی مانند پتاسیم، کلسیم، روی و ویتامین C و آنتی اکسیدان است. اما مقدار این عناصر ناچیز است و برای بدست آوردن مقدار قابل توجهی از آن، باید عسل زیادی را مصرف کرد که موضوع بسیار خطر ناک است. بنابراین به عسل به عنوان منبع اصلی این مواد مغذی نگاه نکنید.

شاخص گلیسمی

موردی که اخیرا زیاد به آن اشاره میکنند شاخص گلیسمی هست. عسل دارای شاخص گلیسمی (GI) کمتری نسبت به قند است. شاخص گلیسمی نشان می دهد که یک کربوهیدرات با چه سرعتی سطح قند خون را افزایش می دهد. عسل دارای نمره GI 58 و قند دارای GI 60 است. این بدان معناست که عسل (مانند همه کربوهیدرات ها) قند خون را به سرعت افزایش می دهد، اما نه به سرعت شکر سفید. با این حال، این تفاوت زیادی نیست.

اگر دیابت دارید، جایگزین کردن شکر با عسل هیچ فایده ای ندارد، زیرا قند خون شما را به روش های مشابهی تحت تاثیر قرار می دهد. اگر می‌خواهید عسل بخورید، مطمئن شوید که چقدر عسل دریافت می‌کنید. غذاهایی که در نام یا محتوای خود عسل دارند، ممکن است حاوی عسل و کربوهیدرات بیشتری نسبت به آنچه تصور می کنید باشند. این می تواند بر قند خون و توانایی شما در مصرف مقدار مناسب انسولین تأثیر منفی بگذارد.

اگر دیابت دارید می توانید عسل بخورید؟

کارشناسان توصیه می‌کردند که افراد مبتلا به دیابت از تمام غذاهای حاوی قند اضافه شده خودداری کنند. اکنون برخی می گویند که خوردن آنها در مقادیر کم به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی سالم اشکالی ندارد. اما اگر انسولین مصرف می کنید، شمارش تعداد کربوهیدرات هایی (از جمله عسل) که هر روز مصرف می کنید بسیار مهم است. این به شما کمک می کند تا دوز صحیح انسولینی را که باید مصرف کنید تعیین کنید.

آیا عسل برای دیابت مفید است؟

همه کارشناسان در مورد اینکه آیا عسل انتخاب خوبی برای افراد مبتلا به دیابت است یا خیر موافق نیستند. تحقیقات نشان می دهد که عسل دارای خواص ضد التهابی و آنتی اکسیدانی است. این ممکن است (توجه بفرمایید: گفته ممکن است! یعنی در افراد مختلف نتایج مختلفی دیده شده است) برای افراد مبتلا به دیابت که اغلب سطوح بالاتر التهاب در بدن خود دارند، مهم باشد. اما بسیاری از غذاها می توانند آنتی اکسیدان هایی را بدون افزایش قند خون به بدن شما ارائه کنند. بنابراین قطعاً برای دریافت این مواد مغذی به عسل نیاز ندارید. شما گزینه های دیگری دارید که برای شما بهتر است.