راهنما و نکات سمپاشی گیاهان – سمپاشی آگاهانه – قسمت ۲

راهنما و نکات سمپاشی گیاهان – سمپاشی آگاهانه – قسمت ۲

راهنما و نکات سمپاشی گیاهان – سمپاشی آگاهانه – قسمت ۲

سمپاشی ، سمپاشی کشاورزی , گیاه پزشکی ,سم پاش ,سم پاش دوشی

در ادامه ی بحث مربوط به سمپاشی آگاهانه گیاهان

۳ – رعایت دوره ی کارنس :

به فاصله زمانی مجاز بین آخرین سمپاشی تا برداشت محصول ، دوره کارنس میگویند ،

به عنوان وقتی بروی قوطی یا بطری سم نوشته شده است دوره کارنس ۱۴ روزه ، یعنی از زمان سمپاشی به مدت ۱۴ روزه نباید میوه را چید و مورد استفاده قرار داد حتی اگر میوه را هم بشورید باز هم اثر سم در میوه وجود دارد

دانستن دوره ی کارنس چه کاربردی دارد ؟ 

وقتی توع آفت شناسایی شد نوع بسته به دوره ماندگاری میوه بروی گیاه ( دوره کارنس ) مشخص میکند ، به عنوان مثال برای کنترل شته سیاه در تیرماه بروی درخت سیب لبنانی میتوان از سم متاسیتوکس استفاده کرد که کارنس آن ۲۱ روزه است ، زیرا میوه این درخت را میتوان ۶۰روز بعد برداشت کرد و مصرف کنیم ، ولی برای بوته های خیار که زمان رسیدن میوه های آن بسیار سریع تر است باید از سمومی استفاده کنیم که دوره ی کارنس ان کمتر باشد مانند دیکلرووس ، پی متروزین ، پریمور و … استفاده شود ، که ضمن کنترل شته اثر سم هم در عرض سه روز از بین برود ، در غیر این صورت سم وارد دستگاه گوارش شده و اثرات آن دامن گیر خواهد شد

 

راهنما و نکات سمپاشی گیاهان – سمپاشی آگاهانه – قسمت ۱

 

۴- دوره تاخیر

به فاصله زمانی بین تماس سم با بدن آفت و اغاز اثرگذاری گفته می شود

نباید انتظار داشته باشیم که سم بعد پاشیده شدن سریعا اثر کند و آفات را مانند جنگ جهانی منفجر کند  زیرا اینطوری هر موجود هر هدفی از بین میرفت

 

۵ –  لتال دز

قدرت و درجه مسمومیت سم را نشان می دهد و هرچه به صفر نزدیک تر باشد خطرناک تر است ، به عنوان مثال سمی با LD = 500 مراتب از سمی با LD = 300 خطرات کمتری دارد ، لئال دز را معمولا بر اساس اثر بروی پوست و یا مسمومیت دهانی درجه بندی میکنند

نکته : میزان سمی بودن یک آفت کش به لئال دز آن بستگی دارد نه به کاربرد سم ، برای مثال نمی توانیم بگوییم که چون یک علفکش برای از بین بردن علف هاست برای انسان خطری ندارد !

۶- نام سم

معمولا هر سم دارای معمولا ۲ اسم است یکی نام عمومی  آن است که همه کارخانه ها برای یک ماده شیمایی همین نام را انتخاب میکنند ، و دومی نام تجاری سم است که شرکت فرموله کننده انتخاب می کند ،

 

بنابراین اگر گیاه پزشک به شما سم سوین را تجویز کرد و فروشنده به شما سمی به اسم کارباریل داد کافی است برای اطمینان دفترچه نامگذاری سموم را از ایشان طلب کنید

۷ – سمپاشی بی رویه

همه ما میدانیم که همواره پیشگیری بهتر از درمان است ، بنابراین برای سمپاشی  هم باید  طبق نظر افراد با تجریه و کارشناسان مربوط به این کار ، سم پاشی را  انجام دهید ، چنانچه میوه گیلاس یا آلبالو موقع میوه دهی کرمی شده باشد دیگر جای هیچ سمپاشی نیست زیرا کرم از میوه خارج شده و داخل هسته میوه قرار گرفته است ، و سمپاشی تاثیری نداشته و تنها میوه را آلوده خواهد کرد این نمونه سمپاشی بیشتر در خربزه دیده می شود

 

دانشجوی رشته گیاه پزشکی ، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان،

کانال تلگرام
مقاله های مرتبط :

دیدگاه خود را بیان کنید :

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *